Ytimenpyöritystä (Kernspin) – sitä magneettikuvaus on saksaksi ja nimi on kyllä erittäin oiva. Vety-ytimiähän magneettikuvauksessa pyöritellään kuvan aikaansaamiseksi. Tänään siis alkoi komennus Röntgenpraxis Alte Torgassen ytimenpyöritysosastolla.

Magneetti on fysiikan kannalta mielenkiintoinen kuvantamismenetelmä ja tietoteknisestikin ihan viihtyisää kaltaiselleni laptop-sylissä-syntyneelle (kuten eräs Agfan PACS-kouluttaja kerran minua tituleerasi). Kuitenkin magneetissa on aika paljon myös sitä odottelua, joka ei oikein ole minun juttuni. Erityisesti potilashoitaja saa päivän aikana pyöritellä peukaloita jännetuppitulehduksen partaalle. No, ehkä kun niitä kolmen ja sitä useamman teslan laitteita alkaa tulla oikeaan käyttöön niin varmaan kuvausaikaakin saadaan lyhennettyä.

Täällä on siis käytössä hyvin tavanomainen Philipsin 1,5teslan Gyroscan ACS NT. Yläkerrassa (CT:n naapurissa) on sitten vielä 1teslan Siemens. Viimeviikolla filmejä noutaessani kiinnitin huomiota, että yläkerran magneetissa kuvataan melko paljon päitä ja ruotoja. Alakerran magneetissa on alkutuntuman mukaan hieman laajempi valikoima. Päitä, raajojen niveliä, abdomenin ja pelviksen alueen kuvauksia. Ja tämän olen sanonut aiemminkin – Philipsin softapuoli ei miellytä kuten Siemensin. Hyvää ohjelmaa voi käyttää hyvin pitkälle pelkällä loogisella ajattelulla. Lisäksi – minun mielestäni – hämärässä koko päivän työskentelevä ihminen ei halua katsella näytöllä vaaleaa taustaa. Sinimusta särkee vähemmän silmiin kuin vaaleanharmaa.

Nukuin viimeyön todella huonosti, joten olin koko päivän aika väsynyt ja siten hieman tavallista hiljaisempi. Nicola sanoi jossain vaiheessa, että kysele toki jos jotain tulee mieleen, mutta tänään ei mieleen tullut kauheasti mitää. Työ magneetissa tuntuu olevan hyvin pitkälle samanlaista kuin Suomessa. Tosin täällä käytetään mielestäni useammin varjoainetta kuin Suomessa. Varmaan 85-90% tutkimuksista tehdään varjoaineella. Esimerkiksi nilkassa ja polvessakin on usein i.v. varjoaine. Yhtään magneettiarthroa ei tullut ensimmäisen päivän aikana. Täällä on myös magneetissa Ulrichin automaattiruisku (tosin siis sellainen magneettiin soveltuva versio). Ollessani Porissa magneettiharjoittelussa kaikki varjoainekuvaukset tehtiin ihan käsiruiskutuksella.

Magneetissa ehdin olla vain neljä päivää, koska lennän takaisin Suomeen jo perjantaina. Ensimmäisen päivän lääkärinä oli röntgenistä tuttu Dr. Reisner ja kolme seuraavaa päivää lääkärinä on Dr. Koehler. Jälkimmäisen kanssa olin yhteydessä sähköpostitse ennen tänne tuloani, joten on ihan mukavaa tavata hänet nyt oikeasti.

Viikko sitten CT:ssä Johanna halusi oppia sanomaan suomeksi "minä rakastan sinua". Tänään MRI:ssä Nicola halusi oppia sanomaan suomeksi "minä oksennan". Erilaisia ovat ihmisten mieliteot.